Ergoedcollecties van de Museum

 
 

Permanente collectie "Figuren uit de hele Wereld, tussen Hemel en Aarde"

Als erfgoed- en referentiecentrum voor het figurentheater bezit het museum meer dan 1000 figuren afkomstig uit het Franstalige deel van België. Hierbij zitten o.a. enkele pronkstukken uit Brussel, Luik, Doornik, Bergen... Naast deze eerder traditionele collectie treft u er ook hedendaagse figuren  en rekwisieten aan (poppenkasten, decors, kostuums...). 

Elke figuur in het museum beschikt over heel specifieke eigenschappen - technieken, accessoires en decors - alsook over een heel eigen verhaal, dat verteld moet worden. Soms fungeren ze als entertainment, propaganda, soms geven ze gestalte aan morele of maatschappelijke aspiraties, of maken ze deel uit van een heilig ritueel...

 

 

Plan PEP’S (Préservation et Exploitation des Patrimoines)

In 2013 en 2018 werd een deel van de collectie van het museum gedigitaliseerd in het kader van een uitgebreide campagne van de Fédération Wallonie-Bruxelles om de collecties van de erkende musea te digitaliseren. Plan PEP’s (Préservation et Exploitation des Patrimoines) is een manier om waardevolle kunstobjecten bij een breder publiek in de kijker te plaatsen. 

 

 

 

Twee uitzonderlijke Bunraku-figuren

In 2017 mocht het museum twee uitzonderlijke Bunraku-figuren verwelkomen. Deze Japanse vorm van figurentheater wordt gekenmerkt door de unieke manier van spelen: per figuur zijn er drie spelers nodig!

In Europa zijn Bunraku-figuren uiterst zeldzaam (in België is er nog één ander exemplaar). Het feit dat we hen mochten toevoegen aan onze collectie is een grote eer voor ons museum en een fantastische kans om onze erfgoedcollectie aan te vullen.

 

 

 

De « Poriginelles » van Doornik

Begin 2020 ontving het Musée des Arts la Marionnette een nieuwe reeks figuren en stukken die tot dan bewaard werden in het Musée de Folklore et des Imaginaires. In de collectie zitten o.a. de « Poriginelles », de typische grote stangpoppen uit Doornik. Tijdens de lockdown ging het team van het museum op zoek naar meer informatie over hun geschiedenis en die van de andere Doornikse figuren. Hierbij kunnen we uiteraard uw hulp gebruiken!

De benaming "Poriginelle" is afgeleid van Polichinelle en verwijst naar de grote stangpoppen (van 40 cm tot 1 m groot) die typisch zijn voor Doornik. In de 19de eeuw neemt het figurentheater met draad- en stangpoppen in Doornik een belangrijke plaats in dankzij de familie Jorio. De voorstellingen vonden plaats in het Picardische dialect.

Het museum probeert nu deze stangpoppen te identificeren en de geschiedenis te achterhalen van elk van deze unieke stukken en personages zodat het roemrijke verleden van het figurentheater in Doornik terug ingekleurd wordt. Jammer genoeg worden deze figuren nog maar heel recent gezien als waardevol erfgoed waardoor het moeilijk is om informatie terug te vinden. Daarom hebben we uw hulp nodig !

Zag u deze figuren al eerder ?

Wat roepen ze bij u op ?

Hebt u dergelijke stangpoppen bij uw thuis liggen?

Hebt u soms boeken, documentatie, foto’s of informatie die u hierover kan delen?

Alle anekdotes, bedenkingen en verhalen zijn meer dan welkom ! Bezorg ons uw verhaal via mail (maisondelamarionnette@skynet.be) of contacteer ons via Facebook.

U mag ons uiteraard ook steeds bellen op +32(0)496/393271 (Robin Legge, collectieverantwoordelijke).

Réalisation SIP